New Serpentine Pavilion design

The Serpentine has revealed the design for the 16th annual Pavilion designed by the Danish Bjarke Ingels Group (BIG) along with four newly commissioned Summer Houses.

160203_wall_nightBIG describes the amazing pavilion like this: ‘For the Serpentine Pavilion 2016, we have attempted to design a structure that embodies multiple aspects that are often perceived as opposites: a structure that is free-form yet rigorous, modular yet sculptural, both transparent and opaque, both solid box and blob. We decided to work with one of the most basic elements of architecture: the brick wall. Rather than clay bricks or stone blocks, the wall is erected from extruded fibreglass frames stacked on top of each other. The wall is then pulled apart to form a cavity within it, to house the events of the Pavilion’s programme. This unzipping of the wall turns the line into a surface, transforming the wall into a space. A complex three-dimensional environment is created which can be explored and experienced in a variety of ways, inside and outside. At the top, the wall appears like a straight line, while the bottom, it forms a sheltered valley at the entrance of the Pavilion and an undulating hillside towards the Park.’ Love an unzipped wall.

The amazing building will be up for your inspection from 10th June – 9th October. More pics of the Pavilion and the The Summer Houses inspired by Queen Caroline’s Temple, a classical style summer house built in 1734 and a stone’s throw from the Serpentine Gallery here … serpentinegalleries

(Pics above and right: Serpentine Pavilion 2016 designed by Bjarke Ingels Group (BIG); Design render © Bjarke Ingels Group (BIG)

Written By
More from Mary-Lu Bakker

Open Squares Weekend – a reminder

Lots of gardens open this weekend, great for peering at secret spots...
Read More